Chia Laguna Resort

Studio Marco Piva was in charge of the refurbished reception and lobby-lounge, and guests rooms at the Chia Laguna Resort with a clear identity, welcoming guests and immediately offering them a glimpse of the spaces new soul.

  • area / size 376,737 sqft
  • rooms 106
  • Year 2021
  • Location Chia, Italy,
  • Type Hotel,
  • Located in the rocky Chia promontory, one of the most scenic and evocative seaside resorts in southern Sardinia, the new Conrad Chia Laguna Sardinia, within the Chia Laguna Resort, occupies a splendid position on the coast. The Hotel is nestled in the Mediterranean scrub, among Sardinia’s beautiful snow-white beaches, rocky dunes covered with vegetation and lagoons coloured by pink flamingos.

    Selected by IHC to join the prestigious brand of the Conrad Hotels & Resorts by Hilton chain in 2022, the new Conrad Chia Laguna Sardinia is characterised by an immersive design conceived by Studio Marco Piva to welcome and accommodate a demanding and refined clientele.

    The general theme of the intervention completed by Studio Marco Piva, which was responsible for the renovation of both the outdoor spaces, as well as the interiors of the guest rooms and of the common areas, is inspired by two key elements: wind and lightness. Elements that go hand in hand with the privileged position enjoyed by the Hotel, exposed to the light sea breeze and immersed in the pristine nature of this territory, offering guests a unique glimpse in which marine, mountainous, green and lagoon landscapes seamlessly coexist.

    The intervention completed by Studio Marco Piva has raised the overall quality of the complex from a functional point of view, creating a diversification of the existing spaces, offering guests renewed, as well as brand new experiences and services, which at the same time add a formal, aesthetic and emotional dimension. The careful selection of furnishings, finishes and materials communicate a clear idea of luxury and well-being closely tied to the timeless Mediterranean style, which combines nature, elegance and freshness in a refined and radiant manner.

    Common Spaces: Reception & Lobby-Lounge, Bollicine Bar, La Terrazza Restaurant
    These three spaces, all located on the same level on the ground floor, have been connected to each other, creating a fluid and chromatically coherent space. Small separations have been obtained thanks to the use of soft and light curtains, complemented by solid but textured and decorated partitions, which embrace the general concept of wind and lightness, while allowing guests to enjoy more privacy.

    The design plays on the contrasts between the existing terracotta floors, with the fresh and pure furnishings characterised by light materials and colours, such as the ample and comfortable seating made with woven fabrics, and the decor consisting of flowers, lanterns, candles and local handicrafts, elements that contribute to the exclusive atmosphere. An outdoors-inspired image that reconnects and permeates with the external spaces, creating a solution of continuity that captures the charm of being outdoors, and brings it indoors.

    The lobby offers an enticing and dynamic focus point, capturing the attention of guests and welcoming them at the entrance, assisted by walls enriched with display cases or niches integrated into the masonry and refined with decorative panels in wood or marble, in which local crafts are displayed to promote the territory, its history and activities.

    The lounges are organised in such a way that they cover multiple functions, from offering a waiting space, to allowing guests to take part in informal meetings or to enjoy an aperitif.

    The new Bollicine Bar, located between the reception and the La Terrazza restaurant, has been extended and transformed into a genuine social space, a lounge-bar that guests can experience in three different flavours: the first indoors, the second on the covered terrace and the third outdoors, all overlooking the spectacular sea views.

    La Terrazza restaurant is the flagship of the Resort: a location that enjoys a privileged and unique position to offer guests truly unforgettable experiences.

    Design: Studio Marco Piva
    Contractor: Korus International
    Photography: Andrea Martiradonna